Sweden vs England

Snart har jag bott i England i nio år. Det är nästan en tredjedel av mitt liv. Jag känner mig otroligt hemma samtidigt som jag ibland kan längta bort. Livet i London kan vara otroligt påfrestande med alldeles för mycket folk, otroligt höga hyror, priser som endast går upp medans min lön och många andras inte förändras. Bilköer i mängder, ett evigt väntande, allting tar lång tid pga alla människor. Hus som är dyra med jättelåg standard.

Samtidigt så älskar jag människorna som jag har i mitt liv. Mina vänner är som en extra familj och jag vet inte hur jag skulle klara mig utan dem. Jag tycker också om den vänligheten jag möts av här i England, kvinnan på mitt favoritcafé som kallar mig för ‘Sweetheart’ även om hon knappt vet vem jag egentligen är. Ingen i Sverige har någonsin kallat mig för något så sött bara för att vara vänlig. Jag tycker om att kunna känna mig anonym och att jag faktiskt inte bryr mig så mycket om vad folk tycker. Här i London finns det ingen norm att passa in i. Vi är så olika allihopa vilket jag älskar!

Eftersom jag och Reuben  funderar på att flytta till Sverige har jag tänkt mycket på det där, vad är det som är bra med Sverige och vad är det som är bra med England? Vad skulle jag sakna? Vad skulle jag uppskatta i Sverige?

Det jag tror jag skulle sakna med England är:

– Fitted sheets, lakan med resår som man sätter runt madrassen. Toppenbra då jag tycker svenska lakan är jättejobbiga eftersom de inte stannar på plats!

– Människorna. Jag uppskattar den där extra vänligheten, och öppenheten. Tycker om att inte känner sig dömd eller att folk höjer ögonbrynen när man gör något som inte passar in.

-Möjligheterna. London är en otrolig stad, det finns alltid något att göra och det mesta är alltid öppet.

-Den avslappnade mentaliteten. Jag tycker ibland kanske att allting är så jäkla uppstyrt i Sverige. Allt måste vara så himla perfekt så att man får ångest (detta kan dock vara ett personligt resentment och inte ha någonting med Sverige att göra).

Det jag skulle uppskatta med Sverige:

– Standarden på hus och lägenheter. Jag vet att Stockholm är dyrt med London är för sjutton dyrare. Vi betalar över 12 000  i månaden för vår lägenhet (plus el, gas, vatten och council tax) och den är  helt okej men  inget att jämföra med en svensk lägenhet. Köket är kallt och vi har inte double glazing i alla fönster. Utanför går det stora doubledeckers  och vi kan höra vår granne nedanför oss snarka.

– Närheten till naturen. Jag har verkligen börjat sakna naturen, speciellt om sommaren. I Sverige har vi sjöar att bada i, i England har vi ett hav men det tar lång tid att åka ut till kusten från London och stränderna är ofta otroligt crowded med alldeles för mycket människor.

– Att allt är lite lättare. Englands ekonomi går neråt med fart, för Sverige går det rätt så bra (av vad jag har förstått). Jag vill ha barn någon gång i framtiden. I Sverige behöver man inte  vara miljonär för att ha råd att ha sitt barn på dagis, i England betalar man cirka £16 000 (170 000 kr) per år för en dagisplats för ett barn. Nej tack!

Vad är era åsikter kära läsare? Ni som har bott i olika länder, vad är det ni uppskattar med Sverige? Eller inte uppskattar? Vad får er att le och vad får er att gråta?

En utav mina absoluta favoritplatser på hela jorden. Ekudden i Kungsör, så underbart vackert!

7 tankar om “Sweden vs England

 1. Oh, jag som tycker att lakanen i England är jätteopraktiska. De blir liksom inte sträckta ordentligt. Jag tycker lakanen i Sverige sitter mer på plats.

  Det bästa med Sverige är ändå standarden… på mycket. Jag har ju bott korta perioder både i Paris och London och det jag har saknat allra mest i Sverige är de fräscha husen. Varmt, rent, nytt, fräscht. Lite så känns det. Sedan finns det ju mindre bra standard i Sverige också, men det är nästan alltid bättre än i London, tyvärr. Skolsystemet tycker jag är bättre i Sverige, men jag har ju å andra sidan inte så mycket att jämföra med – jag har ju inte gått i engelsk skola. Men jag tycker om valmöjligheterna i Sverige, som du har redan i gymnasiet (även om det är svårt att välja). Nu kanske det görs om med nya regeringen visserligen…

  Det här med mentaliteten… Jag har ju hört flera säga det och jag vet inte riktigt om jag upplever det så mycket? Ja, man är nog lite vänligare i England, vilket jag älskar. Och även om den engelska ekonomin rasar, så vettetusan om den är så bra i Sverige…?

  Jag skulle kunna diskutera det här hur länge som helst. Jag trivs oerhört bra i London och jag gillar britterna och allting, men jag tror ändå att min levnadsstandard blir lite högre i Sverige.

 2. Sjukvården suger i Sverige, du får ringa en telefonsvarare för att fö en telefonkö tid bokade med otrevlig sköterska som kommer säga du behöver inte träffa en Dr du kan ta en alvedon. Så din husläkare som du i teorin har får du aldrig träffa.
  Har du dock lyckats träffa någon Dr så får du vänta 178 månader på en remis för Dr i Sverige jobbar endast 9-5 måndag till fredag, och dagen måste ju brytas upp med tre timmes långa kafferaster + lunchtimme och slösurfande på nätet.
  Hamnar du på sal efter det så säger kuratorn till dig att du kommer dö så skriv nu ditt testamente.

  Ovan är själv upplevt av mig och flera släktingar tyvärr.

  England +
  Friheten att vara sig själv
  Spontaniteten (man kan hitta på något samma dag med kompisar, i Sverige måste du planera)
  All kultur (museum, utställningar, konserter, fotboll, teater, balett, opera, musikaler osv)
  Sjukvården
  Universiteten
  Mångfalden (så många spännande människor, så många kulturer, religioner, mat, språk)
  Det finns alltid något att göra
  Mindre nepotism (om man i UK anställer en vän eller släkting så måste de faktiskt kunna jobba vilket inte är ett krav i Sverige spana bara in svenska UD)
  Man kan jobba sig upp utan utbildning
  Man kan få ett jobb utan att behöva vara släkt eller ligga med chefen
  Slippa jantelagen, har får jag tycka att jag är bra och jag får berätta om mina äventyr (i Sverige vore det att skryta)
  Varmare och ljusare året om än Sverige

  Sverige +
  Naturen och alla badsjöar
  Barnomsorgen, dagis, lekis och skola upp till 18 års ålder
  Mamma och pappaledigheten
  Svensk Pizza

  Oj vad nego men ja tyvärr så känner jag precis så, tycker Sverige är stelt och ogästvänligt och även om ekonomin funkar just nu så är Sverige på väg ner nu sjukvården, arbetsförmedlingen, försäkringskassan och svenskarnas totalvägran att göra något åt sjukvården i den blinda tron på att den är bäst i världen. Ja just det är problemet svenskarnas övertro på att de är bäst i världen, skygglappar och navelskåderi.

 3. Ja, fitted sheets ROCKS!

  Jag saknar min rena hy! Det ar vad jag saknar mest tror jag. I sverige kande jag aldrig behov av en facial och har kanner jag det mest hela tiden.

  Andra saker jag saknar ar:
  – Min familj, chansen att se mina syskon barn vaxa upp. Fa vara med nar dem skrattar forsta gangen, tar sina forsta steg eller sager mitt namn. Nu minns dem knappt vem jag ar och kanner sig nervosa de forsta dagarna runt mig nar jag halsar pa. Fast tydligen sa varje gang det kommer ett flygplan pekar dem mot himeln och skriker ‘Linus och Emely’! Det ar lite skoj 🙂
  – Mina tjejkompisar som jag vaxte upp med. Aven om vi pratar pa telefon nagon gang i manaden sa kanns det anda som vi glidit ifran varandra.
  – De mer flexibla och humana arbetstimmarna
  – Facket, nagon som star upp for arbetarna och ser till att man far det man fortjanar.
  – Friskvards timmen! Herregud, hur fantastiskt ar inte det att man far det pa sin arbetstid?
  – Uppskattning och respekt for sin utbildning. Har kanns det ibland som den kan kvitta och det gor mig ganska arg faktiskt! Jag har betalt och kampat mig igenom fyra ar av universitetsutbildning och ofta tjanar jag mindre an de som inte ens gatt ut med fullstandinga gymnasiebetyg. Det ar inte OK. Det kan jag kanna att jag saknar valdigt mycket. grrrr.

 4. Åh vad jag känner igen mig. Jag har genom er blivit lite nostalgisk på senaste tiden, läst mycket gamla bloggar från när vi bodde i England. Och jag hade precis samma funderingar. Jag hade kunnat skrivit det här själv för några år sen!
  Vad jag längtar tills vi får träffa er så vi verkligen kan förklara. För vi har ju varit i exakt samma situation och vet hur det är och hur det känns.
  (( Och ”sweetheart”, jag har till min stora glädje hittat bra lakan i Sverige ockå. De kallas för kuvertlakan och funkar på samma sätt som de engelska 😉 ))

 5. Såna lakan finns numera i Sverige också, så det behöver du inte sakna om ni flyttar dit! 🙂

  Några egna tankar:

  Husen. Jag klarar inte av de engelska husen, kalla, dragiga, lyhörda o allmänt sunkiga jämfört med svenska hus. Och som du nämner också så får man ju så mkt mer för pengarna i Sverige än i England där till och med den sunkigaste lägenheten i det sunkigaste området går för över en miljon.

  Striktheten. Det är mycket hierarki och regler om hur saker o ting ska vara, gäller både i arbetslivet o allmänt. Det hade jag lite svårt för när jag bodde där.

  Friheten. Som du skriver så kan man vara sig själv i England, alla passar in därför att det inte finns en mall där alla måste få plats. Det finns pubar i varje hörn i England, små specialistbutiker som man bara kan drömma om i Sverige och det finns fler möjligheter i England. Det är ett STORT PLUS för England.

  Men naturen i Sverige går inte att jämföra. Jag försökte förklara för några engelsmän att där jag kommer ifrån har jag skogen runt knuten o går jag ut där kommer jag inte träffa en annan människa på år o dar, medan det i England är människor precis överallt. Överallt. De försökte säga att det visst finns ställen som är så i England också, o kanske finns de, men jag har inte hittat dom…

 6. Jag kan sammanfatta mitt beslut att bo permanent i Sverige efter att ha bott i London så här:
  London är där jag helst skulle bo, trots alla nackdelar som låg standard på lägenheter, mycket folk överallt, dyrt mm. Mitt hjärta kommer alltid finnas i London för det e helt fantastiskt med alla olika människor som är så ”openminded”, men jag insåg tillslut att jag inte ville lägga så mycket pengar på boendet, plus alla räkningar. Det känns hela tiden som att livet går ut på att tjäna mycket pengar, vilket väl är ok om man trivs med att jobba långa timmar varje dag och kanske även måste ha 2-3 jobb för att få ekonomin att gå runt. Men… i Sverige kan man ha ett heltidsjobb och ändå få tid ”över” till vänner, hobbies, träna, promenader, shopping mm.
  Dvs livet går inte ut på att jobba långa timmar varje dag för att få ekonomin att gå ihop. Men jag längtar tillbaka till London, Hackney, varje dag…
  Vad du än beslutar så är det inte något som inte går att ändra, man kan flytta tillbaka till London om man saknar det för mycket…
  Många kramar o tack för en intressant blogg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s