Framgång – inget man kan generalisera

Om ni fick frågan att beskriva en framgångsrik människa, hur skulle ni då göra det?

Många förknippar framgång med pengar, och jag kan erkänna att jag har gjort samma sak. Jag har aldrig varit en höginkomst-tagare då jag har gjort medvetna val i mitt liv att inte söka mig till yrken med skyhöga löner. Mestadels för att jag inte har varit speciellt intresserad, att ha ett arbete där jag känner att jag gör något viktigt har alltid varit viktigare för mig.

Samtidigt har jag på många vis jämfört mig med människor som tjänar mer, och tänkt att dessa människor är mer framgångsrika än mig, vilket självklart skapade ångest. Det var inte förens jag berättade det för min käre fästman som svarade ‘But why, do you measure success in money?’.

Och visst hade han rätt. Jag har på sista tiden börjat förstå det (bättre sent än aldrig, va?) att framgång är subjektivt och kan inte generaliseras. Vissa människor har som mål att tjäna stora pengar, och söker sig därför till sådana yrken där detta är möjligt. Om de då når detta mål, så har de nått framgång, ur sitt eget perspektiv.

Jag, däremot, sa upp mig från mitt jobb utan att ha ett nytt jobb att gå till för några veckor sedan. Detta var framgång och inte nederlag för mig eftersom det har gjort att jag slutat ligga hemma och gråta på soffan!

Det jag försöker säga är, vad framgång betyder för dig behöver inte betyda samma sak för alla människor. Och det är läskigt hur vi faktiskt gör detta misstag, hela tiden, att dra alla människor över en kant och peka ut ‘framgångsrika människor’, ur ett generellt perspektiv!

Ur andras perspektiv kommer jag kanske aldrig vara speciellt framgångsrik då jag tror, att jag aldrig kommer tjäna en braklön. Men ur mitt eget perspektiv har jag nått framgångar. Jag har lyckats ta mig från en man som halvt dödade mig. Jag lyckades sluta använda alkohol och droger som också det, nästan dödade mig. Jag har byggt upp mit liv, totalt, med andra människors hjälp, sedan allt detta hände. Och jag kan springa en mil utan att bli trött. Detta är bara några av mina få framgångar, även om jag har ett ekande tomt bankkonto!

Så visst är vi alla framgångsrika – eller vad tycker ni?

6 tankar om “Framgång – inget man kan generalisera

 1. Jag har ocksa tankt pa detta. Och jag har tankt pa en annan sak ocksa, det ar sa inne att anvanda ordet ‘karriarsdriven’. Man SKA vara sa himla karriarsinriktad for att vara en framgang. Men jag vet redan att det ar absolut inte en karriar som jag efterstravar.. Jag har ett driv efter ett lycklig hem, en dag barn, kanske hons, en lymmig tradgard och sa vidare… Det ar DET jag vill ha, en karriar intresserar mig inte.
  Och det ar val fint att jag och min fastman kompliterar varandra sa bra. Han ar malmedveten, har stark tavlingsinstinkt och vill ha en karriar. Nu blev det ganska tydliga konsroller i varat forhallande, men det skiter jag blanka fan i, for det var inte medvetet utan vad som passade vara personligheter. Sa jag tycker att jag har varldens framgang utan att ens jobba! 🙂 Jag kanner att jag har alla chanser att fa ut det jag vill fa ut ur MITT liv!

  Hilma bra inlagg Sofia tycker jag!

  • Jenny, word, du har så rätt! Jag (som jag skrev i ett tidigare inlägg) känner att denna karriärshets, kan bli farlig om man bara känner att det är ytterligare ett krav. Klart man ska sikta på karriär om man vill och tycker att det är kul, men om man gör det för andra anledningar tror jag att det kan bli jobbigt.

   Jag har ju, precis som du, också den turen att ha en man som älskar att jobba och på så sätt går det bra för honom, han drivs av att få skapa saker andra människor kan använda och lösa problem och jag är glad och tacksam att han kan jobba med något han faktiskt älskar. Och precis som du säger så är det just nu också, tydliga könsroller i vårat förhållande, men det beror inte på att han är man och jag är kvinna, utan det beror på hur läget ser ut just nu och de val vi har gjort!

 2. Tja, det är väl en sanning med modifikation. Vi är ju sociala varelser och påverkas av vad andra tycker om oss. Samt det finns ju yttre tecken som ofta generellt ses som framgångrika, vilket inkluderar tex pengar, men även utseende, kläder och utbildning, yrke osv.

  Så vi påverkas ju alla av omgivningens syn på om vi är framgångsrika eller inte, vilket påverkar vår självbild, vilken i sig påverkar vårt välmående och även på längre sikt våra egna värderingar om personlig och andras framgång.

 3. Amen to that! Att vara framgångsrik är att ha mod att förändra sitt liv så man lever ett liv som gör en lycklig. Att ha förmågan att leva i nuet o va tacksam för det man har. Men det är ju såklart olika för olika personer vad som gör dom lyckliga..
  Enligt mig så är du en mycket framgångsrik person! Att tacka nej till jobb som gör en olycklig och att ”göra slut” med ”vänner” som egentligen inte är vänner är något som är nödvändigt för att själv kunna vara lycklig.. o det är allt som är viktigt, att inte slösa bort sitt liv på saker/personer som gör en olycklig… Kramar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s