Komplex

Idag tänkte jag skriva lite om komplex, mest om mitt eget, nämligen mina tänder. Jag har alltid haft problem med mina sedan jag var liten, missfärgningar, otroligt lätt att få hål med mera. Jag fick alltid utskällning av min tandläkare och när de började se att jag hade hål i mina tänder innan de hade kommit upp började jag få konstiga frågor om varför det var så. Därför har jag alltid hatat att gå till tandläkaren, och alltid varit väldigt medveten om mina tänder.

När jag var 14 år gjorde jag min första tandblekning med skenor jag fick sova med på natten. Min överkäke blev vit och tandläkaren satte plast över min ena framtand som var missfärgad. För första gången vågade jag le på ett skolkort och jag mådde så mycket bättre för det!

På senare år, med ökat kaffedrickande etc så har min besatthet av mina tänder kommit tillbaka. Jag har på sista tiden inte klarat av att le framför kameran, jag sitter och tänker på mina tänder när jag intervjuas för jobb och jag är också besatt utav andras tänder och jämför alltid. Skitjobbigt!
Så innan jag åkte till USA förra månaden kollade jag upp priser för att bleka tänderna där, och det visade sig att det var mycket billigare än både Engand och Sverige. Jag vill kunna le på mitt bröllop utan att må dåligt – och därför bestämde jag mig för att fixa det.
Två timmar av en ganska obekväm benhandling i San Francisco gjorde mina tänder vitare , men ännu är jag inte klar. Den tanden som min svenska tandläkare satte plast på reagerade inte till behandlingen, något jag fick förklarat för mig skulle ske av den amerikanska tandläkaren. Därför har jag nu hittat en tandläkare här i London som ska hjälpa mig och sätta ny vit plast på den ena framtanden…and I am so happy!

Nu undrar ni kanske varför jag lägger ner så mycket energi på detta, men jag känner att det är viktigt för mig. Jag tror inte att det på något vis kommer att förändra den jag är som person, utan jag tror bara att det kommer hjälpa mig att komma över just min lilla tand-besatthet, precis som jag gjorde för 14 år sedan när jag första gången fick dem fixade. Jag ser det inte som en ‘plastikoperation’ för det är det inte, utan jag skulle vilja likna det mer behandlingar som hårfärgning eller hårtborttagning.

Jag har jobbat mycket med mina andra komplex, men detta är något jag vill göra något åt då det påverkar mig för mycket. Att ha fula tänder är inte något som påverkar det sättet jag ser på mig själv som person, men jag tycker att jag ser liksom lite ohälsosam ut – vilket inte är kul! Om en vecka kommer alla mina tänder ha ungefär samma färg och på bröllopet kommer jag våga le framför kameran, det är något jag ser fram mot!

Här är en bild samma dag som jag blekte mina tänder. Kan ni se att en är fortfarande är gul? Säkert inte så många andra tänker på, det är ju så med komplex! Tokigt, men jag gör det för mig.

3 tankar om “Komplex

 1. Vad bra att du hittat tandläkare som kan fixa det åt dig gumman! Jag förstår dig precis, har haft plastframtänder sedan jag var elva (eller, halva är plast, halva inte) och i perioder har jag varit jättemissnöjd med formen på dem. Började hos en ny tandläkare för några år sedan som byggde på dem så att de såg ut som de skulle och nu vågar jag le med ”öppna läppar” igen! Kram!

 2. Om det ar nagot man vill fixa sa ar det bara att fixa tycker jag! 🙂

  Jag ar besatt av min hy. Har fet hy och har problem med finnar som tydligen ska halsa pa en vecka varje manad.
  Jag ar otroligt sjalvkritisk nar det galler min hy. Nu har jag varit hos hudlakaren nar jag var i Sverige och ska ga pa en kur. Sedan vill jag gora en laserbehandling. Allt kommer nog att ta ett ar! Men jag tanker inte ge upp!

  Lite komplicerat med min Englandsvistelse. Forst bodde jag har i ca 4 ar, flyttade sedan hem till Sverige, men hade ju Mark sa spenderade manga manader har i taget plus resor fram och tillbaka oftast varje manad om inte Mark var i Sverige med mig. Nu har jag bott har i London permanent i ett ar.
  Sa man kan val saga att jag har bott har 5 ar pa fulltid och 4 ar pa halvtid! 🙂
  Jag hade vanner de forsta aren men de forsvann… vissa tillbaka till Sverige, vissa tappade man kontakten med da jag flyttade tillbaka till Sverige.
  Jag har svart att bli van med engelskor ocksa, utan trivs battre med svenskar av nagon anledning(?) Trist egentligen att det ar sa. Men, men… jag ger inte upp dar heller! 🙂

 3. Visst är det så! Andra tänker inte så mycket på det, men börjar man få ett komplex om något så är det kört, då är det det enda man tänker på! Skönt att du har fått det fixat nu, jag tror det är viktigt att känna sig nöjd med sig själv!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s