And whilst the world watched her die

Jag lyssnar på Amy Winehouse-special på Radio 6. Igår satt jag på soffan och grät när jag läste vad hennes far sagt på hennes begravning.

Det är sorgligt att Amy Winehouse dog, alldeles för tidigt. Det är ännu sorgligare att vi inte blev förvånade, att världen såg på medans hon blev sjukare och sjukare. Och Amy Winehouse är inte den enda, det finns 1000-tals människor som dör just nu, av en sjukdom som allt för många i vår värld inte ännu tror existerar. Jag har tyvärr träffat allt för många läkare och psykiatriker som inte tror att beroende är en sjukdom. Jag har hört de säga till sina patienter att de måste lära sig ‘att säga nej’ och ta ansvar. Det allt för många inte förstår är att beroende inte handlar om ‘will power’ eller ‘strenght to say no’.

Russel Brown har skrivit en otroligt bra artikel om Amy och beroende, läs.

En människa som lider av beroende är sjuk, precis som en människa med cancer och schizofreni. Idag tänker jag på alla människor som går mot Amys öde, och hoppas att vi slutar dömma. De kan inte hjälpa att de är sjuka. På fredag har jag varit nykter i fyra år och kommer alltid vara innerligt tacksam att jag klarade det, tack vare tolvstegsprogrammet där jag fann stöd och förståelse i en otroligt ickeförstående och dömmande värld.

En tanke på “And whilst the world watched her die

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s