Central-heating allergy?

Här i Storbrittanien har vi väldigt dåligt isolerade hus. Det är nog en utav de sakerna jag irriterar mig mest på fortfarande efter nio år. Sverige är sådant lyxigt land där husen är bra byggda och där värme ingår i hyran. Om man skulle låta värmen stå på hela dagarna som man gör i Sverige skulle man bli totalt ruinerad i England. Dessutom åker ju det mesta ut genom våra dåliga fönster i alla fall….

En sak som jag märker mer och mer är hur en hel del britter inte tycker om att ha värmen på, då de inte är vana vid det. Min kollega är en sådan där människa som säger sig ha en central-heating allergy , vi har ett element-krig han och jag, jag sätter på elementet på kontoret och han går och stänger av det. Han säger att han får ont i huvudet när värmen är på, jag fryser ihjäl. Men det är kanske förstårligt, han är uppvuxen helt utan värme och element och kommer ihåg hur han fick sova med ytterjackan på sig om vintrarna. Jag kan inte tänka mig något värre, men det är klart att man vänjer sig om man inte har något annat val.

Jag var på ett möte med mitt förra jobb då vi diskuterade pengar och fick till uppgifta att klassa olika saker som ‘a neccessity’ eller ‘a luxury’. Jag var den enda personen på hela mötet som tyckte att kunna värma upp sitt hus eller lägenhet är en nödvändighet, resten av folket (cirka 50 stycken) tyckte att det var en lyx. Det märks hur Sverige på många sätt är ett otroligt tryggt land i sådana här lägen, alla har råd att må bra och att inte behöva frysa om vintern vilket är långt från en självklarhet för många människor i Storbrittanien.

Hur är det i de länder där ni bor, är det en lyx att kunna ha värmen på om vintern eller något som alla har råd med?

18 tankar om “Central-heating allergy?

 1. Gud vad jag känner igen mig, och exakt samma sak irriterar mig med England. När vi bodde hemma hos James syster hade de 13 GRADER(!!) i huset, vi höll på att frysa ihjäl! Men de tyckte absolut inte att det var nödvändigt att slå på värmen. Usch jag hatar att frysa och jag älskar våra täta, varma, mysiga hus (även om det är sjukt dyrt att värma upp ett hus här också så är det SÅ värt det!).

  • 13 GRADER???
   Det är ju helt sjukt. Engelsmän ÄR knäppa, men som tur är Reuben inte lika knäpp när det gäller värmen och tycker också det är skönt med varma hus. Aldrig lägre än 22 grader hemma hos oss, det kostar mkt men håller med dig, det är värt det. Däremot har vi aldrig på värmen när vi inte är hemma, utan den sätts på innan vi vaknar på morgonen och stängs av när vi går till jobbet, och sätts på innan vi kommer hem!

 2. Amen to that, sister! När jag jobbade i England fick vi ibland ha jackorna på oss inomhus för att det var så kallt! Jag blir så trött på kalla, dragiga hus… Ett stort skäl till varför jag inte vill bo i England! Här i Tyskland är de flesta hus välbyggda och man värmer upp husen väl, enligt svensk standard.

 3. Jag bor också i England och håller helt med dig. Allt annat kan jag stå ut med men inte kölden inomhus. Jag rent ut sagt plågas. Vi bor i en lägenhet med ”double glazing” men glasrutorna måste vara tunna som äggskal för vämen försvinner rätt ut och det drar mellan fönstren, och då har vi satt extra isolering emellan.

  Vi har inte centralvärme utan ett element i vardagsrummet och sovrummet rummet som vi slår av och på efter behov (värmer snabbt dock) och på toaletten och i köket värmeblåsare. Min pojkvän är engelsk och sitter i T-shirt medan jag har dubbla tröjor, tjocka sockor och kall näsa. Jag läste någonstans för länge sedan att små barn har något som kallas ”brunt fett” och som står emot köld mycket bättre än vuxnas ”vita fett”. Om det här stämmer så måste engelsmän ha brunt fett även i vuxen ålder:-)

 4. Jag måste bara påpeka att det inte alltid ingår i hyran, värmen.

  Och så kan jag upplysa dig att det drar en del från mina fönster i min lägenhet. Londonvarning. 😉 Fast det är absolut inte lika kallt som i London. Fy fan, får nästan ångest när jag tänker på mitt rum i Angel, hur sjukt iskallt det var på vintern och hur jag frös i sängen trots fullt påklädd och extrafilt.

  Jag blir sjukt provocerad av att britter tycker att det SKA vara kallt. Jag förstår ju att det är normalt för dem och att de inte ser det som att ”nu ska vi ha kallt hemma”. Men efter att ha insett hur det funkar, så förstår jag ju också min landladys reaktion när jag satte på värmen en timme hemma. Men då var jag egoistisk och en utsugare av pengar. Galet hur två så pass nära länder kan ha en sådan stor kulturkrock ändå, vad gäller värmen.

 5. Och, en sak till. Värme är definitivt en nödvändighet, jag förstår inte hur man kan se det som lyx. Jag förstår om man kommer från ett u-land, men England liksom… det är jättekonstigt att de inte ens är villiga att göra något åt husen. Min landlady berättade ju t.ex. att hon inte fick bygga dubbelglasade fönster för att det finns beslut om att husen ska BEVARAS som är och att dubbelglas så förstör utseendet. Då förstod jag kylan mer. Men sedan fick jag en chock när hon berättade att hon ändå inte skulle VILJA om det var tillåtet! Herregud!

  • Även om man lever i ett ‘conservation’-område så får man visst sätta dubbelglas i fönstrerna. Men det är rätt dyrt eftersom man måste få de specialgjorda så att det fortfarande ser gammedags ut….

 6. Jag fryser nästan varje dag här i Bristol! Det är hemskt!! Jag drar på mig så mycket kläder jag kan och så raggsockor i tofflorna men mina tår är verkligen alltid genomfrusna. Jag avskyr att frysa, speciellt eftersom att jag fryser mer inomhus än utomhus! Jag vet att det är dyrt att ha värmen på men man kan inte koncentrera sig när det är iskallt inomhus. Nej tack, jag saknar Svenska hus!

 7. I Tyskland har vi problem åt andra hållet, husen är för tätt byggda. Det är som att bo i en kartong. Här kör man helt enkelt på taktiken att brassa på värmen för fullt och samtidigt ha fönstren öpnna så att man får syre. Det är hemskt att komma hem om man varit bortrest och haft fönstren stängda om så bara för en helg, det går inte att andas. När man berättar att vi har ventilation i Sverige så blir de extremt förvånade och kontrar med att vi är rikare. Konstigt argument eftersom de slösar värme som om de vore oljekungar…

 8. Jag har väl tur för jag har en engelsman här hemma som brassar på med värme, mycket mer än jag. Jag fryser nästan aldrig här hemma fastän vi inte alls så bra isolerat, har tom en bakdörr som inte ens går att stänga helt. Däremot HATAR jag när det kommer iskallt vatten helt plötsligt när man duschar! Det är fan TORTYR!

 9. I Bryssel är det nog oxå lite si och så med värmen. I vår förra lägenhet så kände man hur det blåste genom rummen… då hade vi ändå 2-glasfönster, något som är sååå lyxigt enligt alla mäklare här, men jag har väninnor som har 1-glasfönster och stora glipor kring dörrar…
  Nu bor vi ett nytt hus med 2-glasfönster som är bra och, hör och häpna, golvvärme! Det är näst intill unikt i detta land där man fortfarande i nya hus sätter in stora fula gjutjärns element…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s