You know you have lived in England too long…

…när man upptäcker att man lämnat värmen på hela dagen och känner en svag känsla av panik.

Så var det för mig idag. Kom hem efter jobbet och insåg att elementet i köket har varit på hela dagen. Snabbt stängde jag av det, och tänkte ‘Oj oj oj, så kan man ju inte göra!’.

Engelsmännen som ni vet spar på värmen, och tycker definitivt inte om att ha på värmen hela dagen, och speciellt inte om man inte är hemma. Det är helt enkelt superfel. Jag tyckte saker som dessa var lite småknäppa när jag flyttade till London för tio år sedan. Förstod inte vad hysterin handlade om! Hemma hos mamma och pappa springer man nämligen inte och stänger av och sätter på värmen. Tyckte det mesta av sådana saker var idiotiska och brukade alltid tänka att det mesta är mycket bättre i Sverige. Och att det svenska sättet var the the way to do things, om ni förstår vad jag menar.

Nu, tio år senare, tänker jag lite annorlunda. Det märks ju, när man får en chock över att elementet har stått på hela dagen. Och det handlar inte ens riktigt om pengar för min del, utan mest att det känns fel. Att värme inte är något man slösar med, och att det känns nästan lika konstigt som att låta kranen stå och rinna utan att använda vattnet. Get me?

7 tankar om “You know you have lived in England too long…

  1. Nope. Antar att man måste bo i England för att förstå grejen. Vi mixtrar visserligen med värmen, beroende på årstid. Har bergvärme. Men hålla på och stänga av elementen, no no.

  2. Det där är ju en så engelsk grej! 🙂 Och det är ju ett slöseri i engelska hus, de är ju så dåligt isolerade (plus att värmesystemen är så dåliga!) att värmen går rätt ut och är man inte hemma så slösas ju värmen bort. Svenska hus (och tyska) har ju andra värmesystem plus bättre isolering, så där stannar ju värmen inne i huset så man kan njuta av den när man kommer hem! Så ja, du har bott för länge i England! 😉

  3. Vi har inte haft pa varmen pa HELA vintern! Det ar sant.Tar pa mig en troja och dricker te istallet. Jag ar for snal helt enkelt. 😉 Fast var lagenhet ar mycket varm for att vara engelsk standard. Det lustiga ar att nar vi ar i Sverige svettas vi for att det ar sa himla varmt i alla hus dar! xx

  4. Jag förstår vad du menar. Jag förstår verkligen vad du menar, med tanke på utskällningen jag fick hos min landlady när jag satte på värmen en timme.

    Undrar hur kallt det skulle vara här om jag stängde av värmen under dagen? Nu är jag ju visserligen hemma om dagarna, men ändå. Kanske skulle testa någon gång. Jag har 18 grader inne (vilket är typ fyra grader kallare än de flesta) trots alla element nästan på högsta effekt. Kallare än 18 känns inte riktigt okej, men jag kanske ska göra ett experiment. 😉

  5. Jag förstår din tanke! Skillnaden är väl att det är så mycket kallare här. Skulle vi lämna värmen av när det är massa minus ute så skulle det nog kosta mer att börja om från början och värma upp hela huset när man kommer hem än att låta det stå på en svagare värme hela tiden. 🙂

  6. Vi har inte centralvärme i vår lägenhet i London utan knäpper på och av elementen beroende på i vilket rum vi befinner oss. De är väldigt effektiva dock, tar ca 5 minuter så är vardagsrummet varmt. Vi har ocskå nyligen renoverat vårt badrum (lägenhetens snyggaste rum helt klart!:) och trots att handduksvärmare är ”the thing” nuförtiden i det här landet så envisades jag med att behålla vår värmeblåsare. De är så effektiva plus att man bara slår på dem när man t.ex. ska duscha. Sparar hur mycket pengar som helst:-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s