Strong is the new skinny?

Jag läser ganska många träningsbloggar och som vanligt reflekterar jag väldigt mycket av det jag läser, och ser. Många tjejer verkar ha gått över från kondtionstränings till vikter och det pratas väldigt mycket om muskler och hur ‘strong is the new skinny’. Vilket jag tycker är bra, det är säkerligen hälsosammare att träna för att bli starkare än det är att träna för att bli smalare men ibland funderar jag om denna nya trend verkligen är helt sund?

På väldigt många träningsbloggar som jag stöter på så finns det väldigt många bilder. Bilder på platta magar, bilder på magmuskler, rumpor, lår…före och efterbilder och mått. You name it. Och jag frågar mig själv, är denna nya besatthet allt fler har av synliga muskler så hälsosamt? Det MÅ vara hälsosammare än de trådsmala idealen som finns, men tänk på en sak. För att tjejer ska få ett synligt sexpack på magen, så krävs det att vi tappar en hel del underhudsfett, om man inte redan är väldigt smal från början. Och för att tappa underhudsfett behöver man, just det, ändra på kosten, även om man faktiskt äter rätt så hälsosamt från början. Det är också viktigt att komma ihåg att vi kvinnor behöver lite underhudsfett, och att tappa det som många elitidrottare gör är inte alls särksilt hälsosamt.

Jag vet själv att jag påverkas av alla dessa foton, och därför undviker jag att läsa många träningsbloggar då jag tycker de är för fokuserade på hur saker och ting ser ut. Om jag läser för mycket av det så börjar jag jämföra och tänka i banor som är  för mig farliga, som till exempel –  ‘jag måste tappa mer underhudsfett’. Det blir lite samma sak som den där träningen som endast skulle göra oss smala, skillnanden nu är att besattheten har fått ett nytt fokus – du ska ha muskler, som SYNS.

Självklart älskar jag när jag ser resultat efter all tid jag lägger ner på att träna. Den främsta andledningen till att jag tränar är för att den hjälper mig att känna mig psykologisk starkare, och jag är nog beroende av endorfinkickarna jag får när jag känner att jag klarar av saker som är fysiskt krävande. Sen får jag självklart, som jag har skrivit om förut, även ibland hjärnspöken och knäppa tankar om jag inte tränar. Men att man ser vältränad ut är för mig ändå en bonus, sen det där att man inte kan SE mitt sexpack som faktiskt existerar under ett lager av hälsosamt fett, spelar faktiskt inte så stor roll. Någonstans går ändå gränsen för mig.

Jag hoppas att ingen av er har tagit detta som kritik, jag menar inte att kritisera er som lägger ut foton på era bloggar, jag har gjort precis samma sak själv. Jag skriver endast för att reflektera…mest, för min egen skull.

En tanke på “Strong is the new skinny?

  1. Ping: Alla dessa foton |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s