Let’s talk about tea

image

Annika skrev ett himla bra inlägg om te här om dagen, vad hon tycker om  hur utbudet ser ut där hon bor i USA.

Att dricka te här i England är en del av kulturen. Engelsmännen kan dricka te till det mesta. När jag jobbade som au pair drack pappan i huset te till maten, varje kväll. Det gör inte jag, men kaffe däremot kan jag dricka till vad som helst.

Däremot är jag något av en te-konservativ! Jag blir lite smått irriterad över hur te serveras i Sverige på kaféer. Först och främst så får man alltid göra ordning sitt eget te med vatten som har stått på en värmeplatta i flera timmar. Det brukar vara ljummet. En gång på ett kafé i Strägnäs fick jag till och med lov att sätta igång vattenkokarn själv också. Dessutom förstår jag inte det där med att severa te i glas? Det går ju inte att hålla i det! Nej, kaffet är super i Sverige men det där med att göra ordning sitt eget te när man är på kafé känns bara konstigt. Det är liksom lika knäppt som att man skulle få göra sitt eget kaffe. Eller vad tycker ni?

När jag arbetade inom hemtjänsten i Hampstead fick jag lära mig  ‘how to make a proper cup of tea’  av en rätt speciell tant, Hon förklarade för mig hur viktigt det är att vattnet är BOILING, när det hälls ner i te-kannan. Dessutom visade hon mig det viktiga steget att värma upp tekannan med kokat vatten innan man gör i ordning téet så att inte temperaturen på vattnet sjunker i en kall kanna. Vet inte riktigt varför eller den kemiska processen bakom det, men viktigt var det i alla fall. Det fick jag lära mig. Den tanten skulle nog ha blivit vansinning om hon var på ett svenskt kafé någon gång och blev hänvisad till en värmeplatta!

Jag dricker helst Earl Grey. Jag häller numera i mjölk i allas te per automatik utan att fråga om jag gör i ordning, så engelsk har jag blivit. Jag gillar vissa sorters grönt te, men inte sånt som smakar bär. Ingefära och citron tycker jag om, samt lavendel och jasmine. Det finns bra utbud här i Storbrittannien på te, även om ni svenskar kanske blir lite besvikna då det är som sagt rätt så konservativt, te är te…man ska inte hålla på och göra det till något annat!

Men, om ni är i London och vill gå till ett ställe som har massvis med olika sorter så kan jag tipsa om YumChaa! Finns på några olika ställen i centrala London, kaféet i Soho är det jag hänger på mest.

Här finns ett rätt roligt blogginlägg om en irländare i Sverige och hans jakt på ‘a nice cup of tea’.

9 tankar om “Let’s talk about tea

 1. Jag dricker enbart rött te för jag tål numera inte grönt eller svart… Både rött- och grönt te ska aldrig ha varmare vatten än 80 grader för då gör sig inte smaken rättvis och så tror jag, om jag minns rätt, att även det nyttiga försvinner. Ska man ha honung i te eller vatten får tempen inte överstiga 65 grader för då gör honungen ingen nytta längre.
  Så har jag lärt mig i alla fall!

 2. Det är ju en hel vetenskap det här med te! 🙂 håller med om att det oftast är riktigt dåligt här i Sverige, älskar att få en liten kanna i England som räcker till förra koppar. 🙂
  Jag dricker helst vanligt svart, earl grey eller pg tips. Jätte fin kopp på bilden!

 3. Jag dricker jättemycket te! I Tyskland dricker dom i alla fall betydligt mer te än i Sverige. Och jag som inte dricker kaffe har blivit så bortskämd här med att alla frågar om jag vill ha kaffe eller te, när man i Sverige frågar ”Vill ni ha kaffe?” Så frågar man om de möjligen har te och då skruvar dom på sig och lyckas rota fram nåt paket längst in i skåpet som tappade smaken för flera år sen. En gång frågade nån mig om jag ville ha ”vanligt te”… Eh.. vad är det? (citron visade det sig).
  Jag gillar inte svart och absolut inte rött. Men vitt och grönt går bra. Allra bäst är jasmin. Chai gillar jag och rooibos i olika smaker osv. osv.
  Sen en annan jobbig sak är att i Sverige dricker alla bara fruktte (eller svart). Jag gillar absolut inte fruktte (bara citron).

  Och grönt te ska ha 80 grader och sjuda i precis två minuter. Annars får det motsatt effekt, man blir trött och slö. 🙂

 4. Ja usch for vatten som stat pa varmeplatta (kaffe ocksa for den delen) och jobbigt att halla pa med loste och den dar jadrans kulan som teet ska in i. Har finns det sa mycket bra paste, ser att du dricker pukka. Looooove! I sve ar paste skit tycker jag, syntetiska smaker, och inga pg tips. Tacka vet jag engelskt te.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s