Himlen hänger stjärnsvart

Undrar om jag borde börja kalla den här bloggen för ‘ångestbloggen’. Känns som att det är det ENDA jag skriver om. Ångest ångest. Men hormonkänslig som jag är så kanske det inte borde komma som en överaskning att graviditet framkallar oro och ångest. Lite som en förlängd PMS-ångest. Hoppas det inte varar fram till juni bara! Vet inte riktigt hur vanligt det är, man har ju hört talas om förlossningsdepressioner men det kanske även finns graviditetsdepressioner. Eller preggoångest. I don’t know. Men jag blir alltid lite orolig inför stora förändringar. Tänker över allt och analyserar det minsta i detalj. Att jag dessutom har en liten släng av hypokondri när det gäller psykiska sjukdomar och sånt förbättrar ju ingenting. Jag oroar mig liksom inte för cancer och fysiska sjukdomar. Nej, i stället byter jag ut den oron mot att analysera det psykologiska i detalj. Typ hur vi som föräldrar kommer att förstöra vårat barns liv och hur jag kan göra för att det inte ska hända…..ehh, ibland är det jobbigt att vara utbildad terapeut.

Dagens fundering. Finns det människor som inte har ångest? Finns det dem som på fullaste allvar tror att allting kommer att bli jättebra hela tiden? Jag skulle vilja veta hur man gör.

Nog om ångesten. I övrigt mår jag faktiskt ganska bra. Foglossningen är nästan borta, jag har umgåtts med min underbara granne och i morgon ska jag träffa barnmorskan för första gången. Hon kommer hem till oss i morgon bitti så nu måste jag städa! Jag kan ju inte visa henne hur slarvig jag är heller.

Min ångestmedicin idag har varit den här julsången. Så fin. Jag älskar körsånger, det ger mig något slags lugn. Wonderful!

Annonser

14 thoughts on “Himlen hänger stjärnsvart

 1. Först och främst vill jag bara säga att jag läser din blogg nästan varje dag och uppskattar den mycket, brukar inte kommentera men nu gör jag det tyvärr av en väldigt jobbig anledning: jag tänkte bara dela denna länk med dig och dina läsare och hoppas att ni alla vill skriva på för vår vän Immad som igår blev hämtad av migrationspolisen och ska utvisas från Sverige med knappa sex månader kvar på sin gymnasieutbildning. Det migrationsverket nu gör är att förvägra honom den utbildningen, något som står i FNs barnkonvention att han har rätt till. Som sagt, skriv gärna på och sprid vidare, det skulle betyda mycket. http://namninsamling.se/index.php?Namn=Namn&sida=2&nid=7237&fnvisa=namn#.UL55EqVK7a7

 2. Hej! Vad spännande med barnmorskebesök, och hemma dessutom. Och så glad att se att graviditeten nu är officiel och att allt går bra!

  Angående ångest, jag har nog väldigt lite ångest, och ju äldre jag blir desto mindre blir det. När jag var gravid med Amaya så var jag rädd. Men inte för framtiden, bara att något skulle hända henne i magen. En fruktansvärd rädsla som gjorde att jag knappt njöt av graviditeten och när någon nämnde att det var ett visst antal veckor kvar eller så så tänkte jag mest ”ja gud, låt oss ta oss ända dit”.

  Men aldrig ångest tror jag. Antar att vi alla är olika som personer? Har inga tvivel alls på att ni kommer bli alldeles underbara föräldrar! Grejen är att det tar för mycket energi att oroa sig och må dåligt. Allt löser sig. Det gör faktiskt det, även om det inte alltid blir som man tänkt sig så blir det bra tillslut. Man lär sig och anpassar sig under resans gång.

  Vilken svammel kommentar!!

  Massor med kramar från Lisa

  • Tack Lisa! Jag kan förstå att du oroade dig eftersom ni hade kämpat så länge.
   Jag tror min ångest är väldigt hormonell, och jag kämpar med att påminna mig själv om att jag har går genom sådana här perioder inför förändringar och att det har gått bra hitills. Men helst skulle det ju vara skönt att slippa!
   Kram

   • Låter tufft! Finns det någon hjälp att få för ångest som är ”hormonell”? Kan väldigt lite om sånt. För det är ju en hel del månander framöver som kommer vara väldigt hormonella och det vore ju skönt om du kunde få njuta lite som gravid också.

    Kämpa på!

    Kramar Lisa

 3. Och nej, jag tror inte att allt kommer bli jättebra hela tiden. Men går det inte bra så tar jag det då. Det har ju inte större chans att gå bra för att jag går och oroar mig? Det är så jag försöker tänka, och det hjälper mig. Var som sagt mycket mer orolig som yngre..

 4. En kompis och jag har pratat om det där också – finns det folk som ALDRIG har ångest?! Helt galet vad skönt de måste ha det!

  Som Lisa säger tror jag också ni kommer bli underbara föräldrar. Sedan är det ju såklart en stor förändring och givetvis funderar man över den och hur allt ska bli – konstigt vore det ju annars!

  Kram från snökaosets Stockholm

  • Jag tror det finns människor som har väldigt lätt för att slå bort ångesttankar. Sen är jag också övertygad att det finns en förklaring till ångest, för låga seratoninnivåer t.ex. I tyskland mäter de tydligen människors seratonin-nivåer och ger medicin därefter till de som behöver! Det tycker jag låter jättebra, och tar också bort lite av den stigma som finns kring antidepressiv medicin och psykisk ohälsa.

   Jag har sett foton från snökaoset i Stockholm….kan inte hjälpa att tycka att det ser jättemysigt ut! 🙂

 5. ångest är JÄTTEVANLIGT under graviditeten!! För mig hängde det ihp med diagnosen Hyperemesis (det är en av symptomen). Har iofs haft ångest många gånger i mitt liv. Här finns hjälp att få som gravid, man får remiss genom barnmorskan (det fick jag). Vet inte om ni har samma? Terapeuter som är specialiserade på gravidångest alltså. Tyvärr fick jag vänta till typ v.15-20 eller vad det var, och då var ångesten SÅ mycket midre. Får ångest nu och då också, men jag är van. Får ganska lätt ångest tror jag. Nu är jag dock mer lycklig än ångestfylld iallafall!

  • Tack tack tack för att du säger det. Ibland känns det som att man är knäpp i huvudet när alla andra går runt och ‘myyyyyser’. Mmm…ångest är ju inte så jättemysigt. 🙂 Jag har en barnmorska nu som specialiserar sig på mental hälsa så om jag behöver stöd kan jag få det ganska snabbt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s